Een rubberen compensator is een flexibele connector om geluid, schokken, trillingen, fysieke en thermische energie te absorberen. Vervaardigd uit natuurlijke of synthetische elastomeren en kan inwendig worden versterkt met metaal voor verhoogde robuustheid en drukweerstand. Een externe metalen versterking kan worden gebruikt voor bewegingscontrole.
Waarvoor wordt een rubberen compensator gebruikt?
Rubber compensatoren bieden flexibiliteit waardoor gelijktijdige bewegingen, isolatie van trillingen, vermindering van geluid, weerstand tegen slijtage en chemische erosie in vloeistofsystemen mogelijk zijn.
Dit zijn de belangrijkste voordelen van rubberen uitzettingsvoegen:
Bewegingsabsorptie:
Rubberen verbindingen kunnen grotere bewegingen absorberen in vergelijking met metalen dilatatievoegen van vergelijkbare lengte. Apparatuur zoals pompen, compressoren en leidingen kunnen verschuiven door slijtage en zetting van hun ondersteunende structuren. Rubberen uitzetvoegen kunnen routinematig de resulterende laterale, torsie- en hoekbewegingen beheren, terwijl strategisch geplaatste rubberen uitzetvoegen thermische uitzetting en krimpbewegingen kunnen verminderen. Metalen verbindingen hebben doorgaans een lagere zijdelingse bewegingsmogelijkheid en de ruimte voor beweging die wordt geboden door rubberen uitzettingsvoegen heeft positieve voordelen bij het verlengen van de levensduur van het systeem en de onderhoudsintervallen.
Trillingsreductie
Het verminderen van trillingen is belangrijk om te voorkomen dat ongebalanceerde krachten zich ophopen tot een niveau waarop ze een vloeistofsysteem kunnen beschadigen. Rubberen leidingen en dilatatievoegen dempen deze verstoringen en bieden weerstand tegen schokbelasting door hydraulische overspanning en waterslag.
Geluidsreductie
Naarmate systemen verouderen en slijten, treden er onevenwichtigheden op die ongewenst geluid veroorzaken. Rubberen dilatatievoegen dempen de geluidsoverdracht met hun rubber op staal-interface. In vergelijking met volledig metalen verbindingen bieden dikwandige rubberen uitzettingsvoegen een veel hogere vermindering van de geluidsoverdracht.
Corrosie-, slijtvastheid en erosiebestendigheid
Metalen verbindingen zijn typisch dunne wandelementen met een wanddikte tussen 0,15 mm en 2 mm. Rubberverbindingen zijn dikker, van 12 mm tot meer dan 25 mm. Metalen uitzetvoegen zijn gevoelig voor chemische erosie en slijtage, terwijl rubberen verbindingen bestand zijn tegen slijtage en erosie.
Er is een grote verscheidenheid aan natuurlijke, synthetische en speciale elastomeren en stoffen beschikbaar om hoogwaardige rubberen uitzettingsvoegen te creëren die voldoen aan uitdagende bedrijfsomstandigheden. Speciale polymeren zijn bestand tegen chemicaliën, olie, zonlicht, zure dampen, ozon en externe coatings kunnen worden toegevoegd voor verdere bescherming.
Expansievoegen kunnen gebruik maken van PTFE (polytetrafluorethyleen) en FEP (fluorethyleenpropyleen) voeringen in het verbindingslichaam. Wanneer fluorkunststoffen worden gebruikt in rubberen compensatoren, resulteert dit in een betere thermische stabiliteit, lage wrijving en weerstand tegen corrosieve vloeistoffen, chemicaliën, slijtage en erosie.
Vermoeidheidsweerstand
Het vermogen om te buigen en te absorberen geeft rubberen dilatatievoegen een duidelijk voordeel ten opzichte van metalen verbindingen, aangezien natuurlijke en synthetische elastomeren niet onderhevig zijn aan afbraak door vermoeidheid, verlies van ductiliteit of elektrolytische reactie. Dit resulteert in een langdurige uitzettingsvoeg.
Installatiegemak
Rubber compensatoren zijn licht in gewicht in vergelijking met metalen compensatoren, waardoor ze gemakkelijk te hanteren en te installeren zijn. De flenzen van gevulkaniseerd rubber en textiel van elastomeer compensatoren zijn geïntegreerd en vereisen daarom geen extra pakkingen, wat ook de noodzaak voor voortdurende controle van pakkingonderhoud overbodig maakt. Bovendien kunnen elastomere uitzettingsvoegen de ongelijke oppervlakken van de pijpflens egaliseren om een gasdichte afdichting te bieden.